Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Szolgáltatások

A Miskolci Egyetem Informatikai Szolgáltatások Osztálya (ISZO), olyan informatikai szolgáltatásokat nyújt és fejlesztési feladatokat lát el, amelyek a Miskolci Egyetem alaptevékenységéhez kötődnek, vagy amelyeket központi előírások kötelező egyetemi feladatként írnak elő.

E-mail
A MEISZK a Miskolci Egyetem hallgatói és dolgozói számára igény szerint e-mail címet biztosít. Cél, hogy minden hallgató és dolgozó rendelkezzen egyetemi e-mail címmel, és a hivatalos levelezés ezen a címen keresztül történjék.

Központi azonosító
A MEISZK a hallgatók és dolgozók számára központi címtár adatbázist üzemeltet, amely használatával érhető csak el több egyetemi szolgáltatás pl. levelezés, WiFi, Munkaidő nyilvántartó, HelpDesk, illetve olyan egyetemen kívüli szolgáltatások, mint eduID, eduRoam. A rendszer előnye, hogy a felhasználónak elegendő egy felhasználói név-jelszó párost megjegyezni.

WiFi
A MEISZK a Miskolci Egyetem területén a hallgatók és dolgozók számára ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosít, amely aktiválásához központi azonosítóra van szükség.

VPN
A VPN (virtuális magánhálózat) szolgáltatás által a felhasználó a Miskolci Egyetem hálózatán kívülről egy titkosított csatornán keresztül elérheti a Miskolci Egyetem belső hálózatát.
A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az intézmény alkalmazottai előzetes regisztráció alapján az Internet bármely pontjáról az egyetemi belső informatikai szolgáltatások (Poszeidon iktató rendszer, Munkaidő nyilvántartó, Projekt munkaidő nyilvántartó, HelpDesk, ME-CARD kártyaigénylő) azonos módon legyenek használhatók, mintha az illető számítógép a Miskolci Egyetem belső számítógépes hálózatán helyezkedne el.

HelpDesk
A HelpDesk a Miskolci Egyetem munkatársainál jelentkező, nem jelentős erőforrást igénylő informatikai problémák bejelentésére szolgál. Ajánlatos minden ilyen esetben a Helpdesk használata, mert az itt megadott bejelentéseket, és az elvégzett munkát a rendszer dokumentálja, és több éven át archiválja. A MEISZK mérlegeli a bejelentést és, ha annak teljesítése valamilyen szabályba ütközne, vagy jelentős erőforrást igényelne azt jelzi a bejelentőnek.

A HelpDesk, csak a Miskolci Egyetem hálózatából érhető el.

eduID
Az eduID a KIFÜ azonosító szolgáltatása. Használatával a Miskolci Egyetem felhasználója a Miskolci Egyetem azonosító (LDAP) szerveren keresztül jelentkezhet be más intézmény által nyújtott szolgáltatásba. Egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát a felhasználónak (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható.
Az eduID nyílt szabványon alapul, bármelyik hazai akadémiai intézmény számára elérhető. Az eduID segítségével csoportmunka biztosítható akár külföldi partnerekkel is.

eduRoam
Az eduroam (education roaming) a nemzetközi kutatási és oktatási közösség számára kialakított biztonságos, világszerte elérhető barangolási hozzáférési szolgáltatás. Ez lehetővé teszi a résztvevő intézmények hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak, hogy bármely csatlakozott intézményben, pl. a Miskolci Egyetemen kapott regisztrációs adataival (felhasználó név, jelszó) csatlakozhasson bármely más eduroam szövetségbe tartozó hazai vagy külföldi intézmény vezeték nélküli hálózatához.

ME-CARD
A ME-CARD a Miskolci Egyetem új kártyája, amely alkalmas az Egyetem területén a kártyabirtokos azonosítására, a jogosultságokhoz kötött szolgáltatásokhoz való hozzáférésre, valamint az Egyetem területén és azon kívül működő szolgáltatóknál kedvezményekre jogosít. A ME -CARD kifejezi a dolgozók Miskolci Egyetemhez tartozását.

Géptermek
A MEISZK számítógépes oktatótermeket üzemeltet, amelyekben az órarendi órákon, vizsgákon,
kívüli időben gyakorlási, internet használati lehetőséget biztosít.

Tűzfal
A tűzfal (firewall) szolgáltatásunkkal a Miskolci Egyetemen kívüli számítógépekről érkező esetleges illetéktelen behatolásokat próbáljuk megszűrni.

Tisztaszoftver
A Miskolci Egyetem aktív dolgozói és hallgatói számára a következő szoftverek érhetők el:

  • Windows 10 Enterprise Upgrade
  • Microsoft 365 Office

A Tisztaszoftver program használatához szükséges egyetemi M365 fiók. Fontos, hogy új gépet, csak Windows operációs rendszerrel együtt célszerű vásárolni..

Kör e-mail küldés
A MEISZK egyedi megkeresés esetén, a Kommunikációs csoport engedélyezése után HTML alapú kör e-mail-ek kiküldését végzi.

SPAM szűrés
Az egyetemi e-mail címekre egyre több kéretlen levél (spam) érkezik. Sajnos ezen levelek küldői mindig újabb trükköket találnak ki. A rendszergazdáink állandóan fejlesztik, hangolják a spam szűrőnk szoftver szabályrendszerét. A kéretlen levélnek minősített leveleket nem törli a rendszer, hanem módosítja a Tárgy mezőt egy [SPAM] szöveggel. Így minden levél megérkezik a címzetthez és nem vesznek el fontos levelek.

Honlap szolgáltatás
Egyre gyakrabban felmerülő igény, hogy karok, intézetek honlapot szeretnének. Azért, hogy elkerüljük azt a fenntarthatatlan és IT biztonsági szempontból kezelhetetlen helyzetet, hogy a felhasználók maguknak telepítsenek és üzemeltessenek honlap rendszereket, a MEISZK egy honlap szolgáltatást indított, amely segítségével egy adminisztrációs felületről portálok állíthatók össze és üzemeltethetők.

IT biztonsági és üzemeltethetőségi szempontok miatt az Informatikai Szolgáltató Központ törekszik arra, hogy kivezesse az egyetemi rendszerekből az egyedileg telepített weboldalakat, alkalmazásokat. Ilyen például a WordPress, a Joomla. Ezzel párhuzamosan az Informatikai Szolgáltató Központ által elindított honlap szolgáltatás használatát támogatjuk. 

ANSYS szimulációs szoftver
A Miskolci Egyetem évekkel ezelőtt csatlakozott az ANSYS szimulációs szoftvereinek felhasználói közé. Az ANSYS egy átfogó szoftvercsomagot kínál, amely teljes fizikai tartomány vizsgálatára kiterjed kezdő és haladó szimulációs mérnökök számára és így biztosítja mérnöki szimulációkhoz és a tervezési folyamatokhoz szükséges egységes felületet. 

Solid Edge szoftver
Miskolci Egyetemen Gépészmérnöki és Informatikai Karja egy régóta oktatott és használt szoftvert a Solid Edge legújabb verzióját vezeti be újra oktatási palettájába egy Oktatási Mentor Program keretén belül.

Office 365 / Microsoft 365
A Miskolci Egyetem diákjai és oktatói az irodai programcsomag Office 365 ingyenes letöltésére jogosultak. Az Office 365 csomag magába foglalja a Word, Excel, PowerPoint, OneNote szoftverek mellett a Microsoft Teams alkalmazást.

Videokonferencia
Az kiépített videokonferencia rendszer alkalmas arra, hogy értekezleteket, előadásokat, továbbképzéseket rendezhessünk meg, hogy nem kell az utazásra időt szakítani.
Az NIIF országos videokonferencia rendszerébe kapcsolt intézmények listája megtekinthető itt! (https://vvc.niif.hu/vidkonf/vidkonf_list)

Nagy sávszélességű internet
A Miskolci Egyetemen nagy sebességű, gigabites internet érhető el. A MEISZK a központi informatikai gerinchálózatot üzemelteti, illetve a csatlakozó alhálózatok folyamatos üzemképességét biztosítja.

Nyilvános számítógépek
A MEISZK az egyetem területén belül nyilvános számítógépeket (kioszkok) üzemeltet, amelyek internet elkéréssel rendelkeznek és az egyetem nyitvatartási ideje alatt díjmentesen használhatók.

DNS szolgáltatás
A DNS szolgáltatás keretében a felhasználó a számítógépe által használt IP-címhez elsődleges nevet, illetve másodlagos neveket jegyeztethet be.