Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Szolgáltatások

Az Informatikai Központ (IK) olyan informatikai szolgáltatásokat nyújt és fejlesztési feladatokat lát el, amelyek a Miskolci Egyetem alaptevékenységéhez kötődnek, vagy amelyeket központi előírások kötelező egyetemi feladatként írnak elő.

E-mail
Az IK a Miskolci Egyetem hallgatói és dolgozói számára igény szerint e-mail-címet biztosít. Cél, hogy minden hallgató és dolgozó rendelkezzen egyetemi e-mail-címmel, és a hivatalos levelezés ezen a címen keresztül történjen.

Központi azonosító
Az IK a hallgatók és dolgozók számára központi címtár adatbázist üzemeltet, amelynek használatával érhető csak el több egyetemi szolgáltatás pl. levelezés, WiFi, Munkaidő-nyilvántartó, HelpDesk, illetve olyan egyetemen kívüli szolgáltatások mint eduID, eduRoam. A rendszer előnye, hogy a felhasználónak elegendő egy felhasználói név-jelszó párost megjegyezni.

WiFi
Az IK a Miskolci Egyetem területén a hallgatók és dolgozók számára ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosít, amely aktiválásához központi azonosítóra van szükség.

VPN
A VPN (virtuális magánhálózat) szolgáltatás által a felhasználó a Miskolci Egyetem hálózatán kívülről egy titkosított csatornán keresztül elérheti a Miskolci Egyetem belső hálózatát.
A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az intézmény alkalmazottai előzetes regisztráció alapján az Internet bármely pontjáról az egyetemi belső informatikai szolgáltatások (Poszeidon iktató rendszer, Munkaidő-nyilvántartó, Projekt munkaidő-nyilvántartó, HelpDesk, ME-CARD kártyaigénylő) azonos módon legyenek használhatók, mintha az illető számítógép a Miskolci Egyetem belső számítógépes hálózatán helyezkedne el.

HelpDesk
A HelpDesk a Miskolci Egyetem munkatársainál jelentkező, nem jelentős erőforrást igénylő informatikai problémák bejelentésére szolgál. Ajánlatos minden ilyen esetben a Helpdesk használata, mert az itt megadott bejelentéseket és az elvégzett munkát a rendszer dokumentálja és több éven át archiválja. Az Informatikai Központ mérlegeli a bejelentést, és ha annak teljesítése valamilyen szabályba ütközne vagy jelentős erőforrást igényelne, azt jelzi a bejelentőnek.

A HelpDesk csak a Miskolci Egyetem hálózatából érhető el.

eduID
Az eduID a KIFÜ azonosító szolgáltatása. Használatával a Miskolci Egyetem felhasználója a Miskolci Egyetem azonosító (LDAP) szerverén keresztül jelentkezhet be más intézmény által nyújtott szolgáltatásba. Egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát a felhasználónak (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható.
Az eduID nyílt szabványon alapul, bármelyik hazai akadémiai intézmény számára elérhető. Az eduID segítségével csoportmunka biztosítható akár külföldi partnerekkel is.

eduRoam
Az eduRoam (education roaming) a nemzetközi kutatási és oktatási közösség számára kialakított biztonságos, világszerte elérhető barangolási hozzáférési szolgáltatás. Ez lehetővé teszi a résztvevő intézmények hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak, hogy bármely csatlakozott intézményben, pl. a Miskolci Egyetemen kapott regisztrációs adataival (felhasználó név, jelszó), csatlakozhasson bármely más eduRoam szövetségbe tartozó hazai vagy külföldi intézmény vezeték nélküli hálózatához.

ME-CARD
A ME-CARD a Miskolci Egyetem új kártyája, amely alkalmas az Egyetem területén a kártyabirtokos azonosítására, a jogosultságokhoz kötött szolgáltatásokhoz való hozzáférésre, valamint az Egyetem területén és azon kívül működő szolgáltatóknál kedvezményekre jogosít. A ME-CARD kifejezi a dolgozók Miskolci Egyetemhez tartozását.

Géptermek
Az IK számítógépes oktatótermeket üzemeltet, amelyekben az órarendi órákon, vizsgákon kívüli időben gyakorlási, internethasználati lehetőséget biztosít.

Tűzfal
A tűzfal (firewall) szolgáltatásunkkal a Miskolci Egyetemen kívüli számítógépekről érkező esetleges illetéktelen behatolásokat próbáljuk megszűrni.

Tisztaszoftver
A Miskolci Egyetem aktív dolgozói és hallgatói számára a következő szoftverek érhetők el:

  • Windows 10 Enterprise Upgrade
  • Microsoft 365 Office

A Tisztaszoftver program használatához szükséges egyetemi M365-fiók. Fontos, hogy új gépet csak Windows operációs rendszerrel együtt célszerű vásárolni.

Kör e-mail-küldés
Az IK egyedi megkeresés esetén a Kommunikációs csoport engedélyezése után HTML alapú kör e-mailek kiküldését végzi.

SPAM szűrés
Az egyetemi e-mail-címekre egyre több kéretlen levél (spam) érkezik. Sajnos ezen levelek küldői mindig újabb trükköket találnak ki. A rendszergazdáink állandóan fejlesztik, hangolják a spam szűrőnk szoftver szabályrendszerét. A kéretlen levélnek minősített leveleket nem törli a rendszer, hanem módosítja a Tárgy mezőt egy [SPAM] szöveggel. Így minden levél megérkezik a címzetthez és nem vesznek el fontos levelek.

Honlapszolgáltatás
Egyre gyakrabban felmerülő igény, hogy karok, intézetek honlapot szeretnének. Azért, hogy elkerüljük azt a fenntarthatatlan és IT biztonsági szempontból kezelhetetlen helyzetet, hogy a felhasználók maguknak telepítsenek és üzemeltessenek honlaprendszereket, az IK egy honlapszolgáltatást indított, amely segítségével egy adminisztrációs felületről portálok állíthatók össze és üzemeltethetők.

IT biztonsági és üzemeltethetőségi szempontok miatt az Informatikai Központ törekszik arra, hogy kivezesse az egyetemi rendszerekből az egyedileg telepített weboldalakat, alkalmazásokat. Ilyen például a WordPress, a Joomla. Ezzel párhuzamosan az Informatikai Központ által elindított honlapszolgáltatás használatát támogatjuk. 

ANSYS szimulációs szoftver
A Miskolci Egyetem évekkel ezelőtt csatlakozott az ANSYS szimulációs szoftvereinek felhasználói közé. Az ANSYS egy átfogó szoftvercsomagot kínál, amely teljes fizikai tartomány vizsgálatára kiterjed kezdő és haladó szimulációs mérnökök számára, és így biztosítja a mérnöki szimulációkhoz és a tervezési folyamatokhoz szükséges egységes felületet. 

Solid Edge szoftver
A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karja egy régóta oktatott és használt szoftvert, a Solid Edge legújabb verzióját vezeti be újra oktatási palettájába egy Oktatási Mentor Program keretén belül.

Office 365 / Microsoft 365
A Miskolci Egyetem diákjai és oktatói az irodai programcsomag Microsoft 365 ingyenes letöltésére jogosultak. A Microsoft 365 csomag magába foglalja a Word, Excel, PowerPoint, OneNote szoftverek mellett a Microsoft Teams alkalmazást.

Videókonferencia
A kiépített videókonferencia rendszer alkalmas arra, hogy értekezleteket, előadásokat, továbbképzéseket rendezhessünk meg úgy, hogy nem kell az utazásra időt szakítani.
A NIIF országos videókonferencia rendszerébe kapcsolt intézmények listája megtekinthető itt: https://vvc.niif.hu/vidkonf/vidkonf_list

Nagy sávszélességű internet
A Miskolci Egyetemen nagy sebességű, gigabites internet érhető el. Az IK a központi informatikai gerinchálózatot üzemelteti, illetve a csatlakozó alhálózatok folyamatos üzemképességét biztosítja.

Nyilvános számítógépek
Az IK az egyetem területén belül nyilvános számítógépeket (kioszkok) üzemeltet, amelyek interneteléréssel rendelkeznek és az egyetem nyitvatartási ideje alatt díjmentesen használhatók.

DNS-szolgáltatás
A DNS-szolgáltatás keretében a felhasználó a számítógépe által használt IP-címhez elsődleges nevet, illetve másodlagos neveket jegyeztethet be.