Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

ANSYS szimulációs szoftver

A Miskolci Egyetem évekkel ezelőtt csatlakozott az ANSYS szimulációs szoftvereinek felhasználói közé. Ennek eredményeként a Miskolci Egyetem Műszaki Karai számára a "Műszaki karok közötti ANSYS szoftvercsomagot érintő együttműködési megállapodás" keretében elérhető az "ANSYS AcademicMultiphysics Campus Solution" csomag. A csomag részleteiről az ANSYS honlapján tájékozódhat.

 

Az ANSYS egy átfogó szoftvercsomagot kínál, amely teljes fizikai tartomány vizsgálatára kiterjed kezdő és haladó szimulációs mérnökök számára és így biztosítja mérnöki szimulációkhoz és a tervezési folyamatokhoz szükséges egységes felületet.
 

Még nem használt ANSYS szoftvereket?

Intézményi regisztráció

 1. Hozzáférést kizárólag egyetemi kutató vagy oktató igényelhet. Hallgatók, csak felügyelő oktató közreműködésével kaphatnak hozzáférést.
 2. Az igénylést aláírt szkennelt formában az intézményi ANSYS koordinátornak elektronikusan kell megküldeni. Elbírálást követően válaszlevélben kapja meg a hozzáférési információkat.
 3. Az igénylést ELEKTRONIKUS ÜRLAPON tudja beadni. Elbírálást követően válaszlevélben kapja meg a hozzáférési információkat. Az igénylés tényéről minden esetben küldjön e-mail üzenetet a szoftver koordinátorának.
 4. A licencek igénylése projekt alapú, ezért az igénylés során meg kell adnia a felhasználás rövid célját, melyben össze kell foglalni a kutatási témát, valamint meg kell adni egy releváns címet. Kérjük, ne kódszámokat és azonosítókat adjon meg!
 5. Két típusú licencet használhatnak: oktatási és kutatási. A két típusú licence között kizárólag hálókorlátozás van, tehát funkcionális korlátozás nincs. A korlátokról ANSYS honlapján tájékozódhat (Academic Products Features Table).
 6. Amennyiben a projektben több kolléga vesz részt más-más azonosítóval, akkor megadhatja ezen azonosítókat is. Egy licensz esetén is lehet több felhasználót megadni, de egy licence esetén egy időben csak egy felhasználó használhatja a szoftvert. A felhasználói azonosító lehet a használni kívánt számítógép felhasználói azonosítója is.
 7. Amennyiben a szoftvert még nem használta, kérjük oktatási verziót igényeljen!
 8. Amennyiben másik típusú licencre is igény tart projektenként külön igénylőlapot töltsön ki.
 9. Több felhasználási hely esetén több cím vagy címtartomány is megadható pl. oktatóterem esetén. (IP címét az "adott gépről" lekérdezheti: http://ipcim.uni-miskolc.hu/)
 10. A szoftver telepítőkészletével kapcsolatos információkat jóváhagyást követően a regisztrált e-mail címre küldjük meg. Amennyiben az ingyenes hallgatói verziót letöltötte és telepítette többnyire elegendő a licensz hozzáférést beállítania.
 11. A szoftver telepítőkészletét elérheti a megosztott Miskolci Egyetem Microsoft OneDrive-ben is. Letöltést kizárólag egyetemi e-mail címmel lehet kezdeményezni és az eléréshez intézményi Microsoft regisztráció szüksége. További információk a Microsoft vagy Microsoft Office oldalán talál.

Tudnivalók a licence felhasználásáról

 1. A licenszek száma korlátozott, emiatt a felhasználás és a felhasználási statisztikák alapján a jogosultságok felülvizsgálatra kerülhetnek, emiatt mindenki próbálja meg a licence falhasználási idejét pontosan behatárolni. Összesen 250 db oktatási és 25 db kutatási licensz érhető el. A mennyiben szükséges kérjük időben jelezzék hosszabbítási szándékukat.
 2. FONTOS: A "licence managert" ne telepítse!
 3. A szoftvert kizárólag akadémiai célokra használható, és a nem megfelelő szoftverhasználatból eredő felelőséget minden esetben a felhasználó vállalja.
 4. Oktatási, kutatási vagy kereskedelmi licencek közötti eltéréseket az ANSYS hivatalos honlapján olvashatja a felhasználási feltételekben. Különösen fontos ipari partnerrel együtt végzett kutatási feladatok esetén.
 5. A felhasználónév és a megadott IP-cím együttese esetén érhető el az igényelt licensz. A licenszek eléréséhez a kliens (saját) operációs rendszerben azonos felhasználónévvel kell rendelkeznie.A program indítható más felhasználó alól is, de ebben az esetben elsőként hozza létre az operációs rendszerében az alább megadott felhasználót és keresse meg a filekezelőben programok között a futtatni kívánt <.exe> futtatható állományt. Ezt követően az <.exe> felett a + helyi menüben válassza a "futtatás másik felhasználóként" menüt. További lehetőség a "runas" Windows parancs használta, ezzel kapcsolatos információk a Windows honlapján találhat. (Windows 10 alól tesztelve) A szoftver első indítása esetén a tűzfalbeállítások ellenőrzésére szükség lehet.
 6. Információ a telepítéshez: Az ANSYS termékeket többnyire Windows rendszergazda felhasználó futtathatja, valamint "HOME" verziójú Windows rendszer alól többnyire nem indítható a program.

Előnyök

Amennyiben intézményi regisztrált felhasználó értesítéseket kap a megrendezésre kerülő tanfolyamokról és közösség eseményekről, valamint jogosult a tanfolyamon való részvételekre.

Jó tudni

 1. Kérem tartsa szem előtt, hogy a licensz fenntartása a karok közötti megállapodás értelmében történik.
 2. A jelen regisztráció kizárólag a licence biztosítására korlátozódik, a szoftver használatára nem terjed ki. Az erőforrásigénnyel és a telepítéssel kapcsolatban az ANSYS honlapján vagy a telepítési dokumentációban olvashatnak.

ANSYS koordinátor

Adminisztratív: Fodor Béla, ME-EVGI, e-mail: bela.fodor@uni-miskolc.hu; mellék: 12-50

 

Partnereink

"Közel 50 éves tapasztalat és világszerte több ezer fejlesztő garantálja az ANSYS piacvezető pozícióját, melyet a sokféle megoldó, a könnyű kezelhetőség és a mérnöki szimulációk megbízhatóságának köszönhetően szerzett a szilárdságtani, termodinamikai, áramlástani és elektromágnesesség területén. Az ANSYS szoftvercsalád kiemelkedő lehetőségeket kínál a szimulációvezérelt termékfejlesztés során, mely nélkülözhetetlen a mai modern és költséghatékony mérnöki tervezésben." - eConEngineering Kft.

eConEngineering Kft. | www.econengineering.com

"Az ANSYS piacvezető termékeit használó mérnökök könnyen és teljes mélységéig kihasználhatják az ANSYS fizikai számításait a multifizikai szimulációik során. A piacvezető szoftverek lehetővé teszik a kapcsolási lehetőséget a szerkezeti, hőtani, áramlástani és elektromágneses vizsgálatok között. Ezen megoldások alkalmazásával a mérnökök megszerzik a multifizikai számításaikhoz szükséges rugalmasságot, hogy kapcsolt fizika segítségével megtervezhessék a termékeiket. A megoldási lehetőségek a különböző termékek kiterjesztett fizikai képességeitől az egyirányú adatkapcsolásokon keresztül egészen a teljes két-irányban kapcsolt, komplex iterációs eljárásokig terjednek." - CFD.HU Kft.

CFD.hu Kft. | cfd.hu