Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

 

A Miskolci Egyetem számos CAD alapú tervezőrendszer segítségével biztosítja hallgatói számára a legkorszerűbb technikák elérését. Az oktatás részeként az alapoktól az összetetteb problémák megoldásáig vezetjük végig az érdeklődő hallgatókat. 2020 évben a Miskolci Egyetemen Gépészmérnöki és Informatikai Karja egy régóta oktatott és használt szoftvert a Solid Edge legújabb verzióját vezeti be újra oktatási palettájába egy Oktatási Mentor Program keretén belül, ahol az hallgatói verzión túl további hasznos és korszerű modult ismerhetnek meg. A szoftver segítségül szolgálhat további CAD, CAM, VEM, CFD alapú feldolgozáshoz.

A Siemens Solid Edge® egy olyan 2D/3D CAD, CAE szoftver, mely a szinkronmodellezési technológia révén hatékonyabb tervezést és revíziókezelést tesz lehetővé, valamint az importált adatok könnyebb kezelhetőségével segíti a cégeket, hogy jobban és gyorsabban tervezhessenek. Komplex és skálázható digitális tervezőrendszer, mely a felhasználók igényeihez igazodva a hatékony 2D-s műhelyrajzkészítéstől a haladó szintű 3D-s modellezésig – szereléstervezés, automatizált rajz-készítés, szimuláció és szerelési alkalmazások – számos kimagasló megoldással támogatja a mérnöki munkát.

Még nem használt

Solid Edge szoftvert?

A Siemens Solid Edge hivatalos honlapja. A Solid Edge oktatási verziója elérhető az Enterprise Group – PLM üzletágának ügyféltámogatási oldalán

ITT érhető el az oktatási verzió - Solid Edge Telepítő média (regisztráció használja egyetemi adatait)

Amennyiben szükséges van további a mentor programban szereplő modulokra, akkor igényeljen az egyetemi kapcsolattartónál (lásd lejjebb) intézményi akadémiai licenszet.

A Solid Edge oktatási verziója ingyen használható az oktatásban részt vevő diákok és tanárok számára. Az így elérhető verzió megfelel a Solid Edge Premium ipari verziójának, de nem kompatibilis azzal. A szoftver felhasználói felületének nyelve megfelel a Windows regionális beállításoknak, ami jellemzően magyar, de további 13 hivatalosan támogatott nyelvre (angol, német…) váltható át egyszerűen.

Intézményi licencekhez való hozzáféréssel kapcsolatos információk:

Intézményi regisztráció

 1. Hozzáférést kizárólag egyetemi kutató vagy oktató igényelhet. Hallgatók, csak felügyelő oktató közreműködésével kaphatnak hozzáférést.
 2. Az igénylést ELEKTRONIKUS ÜRLAPON tudja beadni. Elbírálást követően válaszlevélben kapja meg a hozzáférési információkat. Az igénylés tényéről minden esetben küldjön e-mail üzenete a szoftver koordinátorának.
 3. A licencek igénylése projekt alapú, ezért az igénylés során meg kell adnia a felhasználás rövid célját, melyben össze kell foglalni a kutatási témát, valamint meg kell adni egy releváns címet. Kérjük, ne kódszámokat és azonosítókat adjon meg!
 4. Egy típusú licencet használhatnak: oktatási. Az oktatási verzióban létrehozott dokumentumok nem nyithatóak meg az ipari verzióval, valamint a műhelyrajzok vízjellel ellátottak.
 5. Amennyiben a projektben több kolléga vesz részt más-más azonosítóval, akkor megadhatja ezen azonosítókat is az igénylés során. Egy licensz esetén is lehet több felhasználót megadni, de egy licence esetén egy időben csak egy felhasználó használhatja a szoftvert. A felhasználói azonosító lehet a használni kívánt számítógép felhasználói azonosítója is.
 6. Amennyiben a szoftvert még nem használta, kérjük oktatási verziót igényeljen!
 7. Több felhasználási hely esetén több cím vagy címtartomány is megadható pl. oktatóterem esetén. (IP címét az "adott gépről" lekérdezheti: http://ipcim.uni-miskolc.hu/)
 8. A szoftver telepítőkészletével kapcsolatos információkat jóváhagyást követően a regisztrált e-mail címre küldjük meg.
 9. Az igénylét követően bekerül egy zárt Microsoft Teams csoportba. (használata opcionális)

Tudnivalók a licence felhasználásáról:

Tudnivalók

 1. A licenszek száma korlátozott, emiatt a felhasználás és a felhasználási statisztikák alapján a jogosultságok felülvizsgálatra kerülhetnek, emiatt mindenki próbálja meg a licensz falhasználási idejét pontosan behatárolni. Összesen 500db oktatási licensz érhető el. A mennyiben szükséges kérjük időben jelezzék hosszabbítási szándékukat.
 2. FONTOS: A „license managert” ne telepítse!
 3. A szoftvert kizárólag akadémiai célokra használható, és a nem megfelelő szoftverhasználatból eredő felelőséget minden esetben a felhasználó vállalja.
 4. Oktatási, kutatási vagy kereskedelmi licencek közötti eltéréseket a szoftver gyártójának hivatalos honlapján olvashat. Különösen fontos ipari partnerrel együtt végzett kutatási feladatok esetén.
 5. A felhasználónév és a megadott IP-cím együttese esetén érhető el az igényelt licensz. A licenszek eléréséhez a kliens (saját) operációs rendszerben azonos felhasználónévvel kell rendelkeznie. A program indítható más felhasználó alól is, de ebben az esetben elsőként hozza létre az operációs rendszerében az alább megadott felhasználót és keresse meg a filekezelőben programok között a futtatni kívánt <.exe> futtatható állományt. Ezt követően az <.exe> felett a + helyi menüben válassza a „futtatás másik felhasználóként” menüt. További lehetőség a „runas” Windows parancs használta, ezzel kapcsolatos információk a Windows honlapján találhat. (Windows 10 alól tesztelve) A szoftver első indítása esetén a tűzfalbeállítások ellenőrzésére szükség lehet.
 6. Információ a telepítéshez: A szoftverek többnyire Windows rendszergazda felhasználó futtathatja a legegyszerűbben. Felhasználóként sok esetben speciális konfigurációra van szükség.
Előnyök

Intézményi licensz igénylése esetén amennyiben igényli automatikusan bekerül egy 

A zárt TEAMS csoportban tanácsot vagy értesítéseket kap a megrendezésre kerülő tanfolyamokról és közösségi eseményekről, valamint jogosult a tanfolyamon való részvételekre.

Jó tudni!
 1. Kérem tartsa szem előtt, hogy a licensz fenntartása a karok közötti megállapodás értelmében történik. 
 2. A jelen regisztráció kizárólag a licence biztosítására korlátozódik, a szoftver használatára nem terjed ki. Az erőforrásigénnyel és a telepítéssel kapcsolatban az szoftver gyártójának honlapján vagy a telepítési dokumentációban olvashatnak.
Solid Edge koordinátor:

Fodor Béla, ME-EVGI, e-mail: aramfb@uni-miskolc.hu; mellék: 12-50

Partnereink:

Enterprise Communications Magyarország Kft. | https://enterprisegroup.hu/

Az Enterprise Group Oktatási Mentor Program keretében a Miskolci Egyetem hozzáfér a Siemens Solid Edge portfóliójának a következő elemeihez, amelyek az egyetem oktatótermeiben érhetőek el.

 

További információkért és segítségnyújtásért keresse az Enterprise Group hot-line vonalát a +36 (1) 471-2424-es telefonszámon.

 

További információk

Enterprise Group
PLM blog

https://blog.eplm.hu/

Enterprise Group
PLM blog
YouTube csatornája

https://www.youtube.com/user/SolidEdgeVideos

Solid Edge (R)eloaded

https://solidedgest.wordpress.com/

Solid Edge (R)eloaded
YouTue csatornája

https://www.youtube.com/user/imics13

Solid Edge magyarországi FB közössége

https://www.facebook.com/solidedgehun/

Solid Edge rövid bemutatása

https://enterprisegroup.hu/plm/solid-edge

Solid Edge legutolsó verziójáról tájékoztató

http://www.solidedgest.hu

 

Tervezés

 

Szimuláció

 

Folyamatszabályzás és automatizálás

 

 

Rendszervizsgálat és alacsony szintű programozás